Komponenty systemu, technologia żywności - Ogrzewanie ohmiczne I Moduł ciepłej wody I Automatyczna pokrywa
Ogrzewanie ohmiczne to ciągły i delikatny proces podgrzewania produktów, szczególnie tych w kawałkach, takich jak owoce, warzywa, przyprawy i inne artykuły spożywcze. Ogrzewanie odbywa się za pomocą prądu elektrycznego, przy czym produkt pełni rolę oporu elektrycznego. W przeciwieństwie do konwencjonalnych procesów gotowania, produkt nie jest podgrzewany na gorącej powierzchni, lecz równomiernie w całym swoim przekroju.
Automatyczna pokrywa z szybkim zamknięciem jest szczególnie odpowiednia do procesów częstego otwierania i zamykania. Ze względu na ciepło i wilgoć, wprowadzanie dodatków do urządzenia gotującego przez stałe rury jest kwestią krytyczną. Dlatego automatyczne otwory napełniające oferują korzyści i odciążają operatora od trudnych i czasochłonnych prac.
Wykorzystanie systemów gorącej i zimnej wody oraz modułów gorącej wody to wielkie osiągnięcie pod względem efektywności energetycznej i dodatkowo zapewnia lepszy przebieg procesów w porównaniu do tradycyjnego wykorzystania.